Sign In

Taxi u Stokholmu

Taxi u Stokholmu

Rezervišite svoje vozilo

Taxi u Stokholmu

Bez sumnje, Stokholm je jedan od najlepših gradova u Evropi. Ima savremeni, urbani osećaj izbalansiran sa bogatom istorijom i prirodnim lepotama bez premca. Dok istražujete „Severnu Veneciju“, uskoro ćete otkriti da grad ima nešto za svačiji ukus. Lista stvari koje treba uraditi je beskrajna, pa zašto biste se uopće trudili trošiti vrijeme na smišljanje kako doći od tačke A do tačke B? Odaberite taksi u Stockholmu i nećete požaliti. Vaš transport nikada nije bio tako lak.

Cena taksija u Stokholmu

Nažalost, cene taksi prevoza u Stokholmu nisu regulisane. Putnik je dužan proveriti cene pre ulaska u vozilo. Važeču cenu uvek potražite na žuto-beloj etiketi pored prozora zadnjih vrata. Najviša jedinična cena većine taksija je između 290 – 390 SEK (28-38 €). Taksiji koriste taksimetre za određivanje konačne cene za vaše putovanje u gradu. Cena navedena na taksimetru je u švedskim krunama.

Evo nekih od najčešćih tarifa za taksi vožnju u Švedskoj:

Osnovna cena – 45 SEK (5 €)

Radnim danima (osim praznika 10:00-14:00) – 12,80 SEK/km (1,26 €)

Vikendom i praznicima – 13,60 SEK/km (1,34 €)

Za putovanja do i od aerodroma Arlanda u Stockholmu, većina taksi kompanija u Stockholmu ima fiksne cene između 450-500 SEK (44-50 €).

Važno je napomenuti da je Švedska veoma ekološki osveštena zemlja. Nekoliko jeftinih taksi kompanija u Stockholmu ima vrlo visok udio eko-vozila. Grad je instalirao sistem koji daje prednost vozilima sa niskim nivoom emisije ugljenika.

Kako dobiti taksi u Stokholmu

Stokholm ima više od 5.500 taksi vozila, tako da ne bi trebalo biti teško doći do jednog. Taksi možete lako dobiti ako pozovete taksi kompaniju, zaustavite ga na ulici ili uzmete nekog sa taksi stajališta. Vozači s licencom nalaze se oko aerodroma, popularnih turističkih područja i međunarodnih hotela.

Uglavnom, lokalno stanovništvo ne zaustavlja taksi na ulici. Radije će rezervisati taksi kod renomirane taksi kompanije ili ga naručiti putem aplikacije. Ako želite ostati unutra, odlučite se za aplikaciju ili kontaktirajte lokalnu kompaniju telefonom. Kada telefonom naručite taksi, zamolite agenta da navede fiksnu cenu (brze cene).

Odobreni taksi sa tarifama na taksimetru imaju žute registarske tablice. Kreditne kartice se uvek prihvataju. Taxi Stockholm (tel: +46 08-15 00 00) i Sverige taxi (tel: +46 020 35 00 00) su najpopularnije i najpouzdanije opcije za grad Stockholm.

Prednosti rezervacije taksi vozila u Stokholmu unapred

Onog trenutka kada sletite na međunarodni aerodrom Arlanda u Stokholmu, vaš vozač će biti tu da vas odvede do vašeg mjesta boravka, tako da se možete odmoriti i osvežiti pre nego što krenete u novu avanturu. Uz Welcome Pickups, putovanje po Stokholmu nikada nije neprijatno iskustvo. Na putu do vašeg hotela, naši taksisti će vam dati sjajne savete o tome kako učiniti vaš boravak nezaboravnim i osigurati vam sigurnu i ugodnu vožnju. Ponosni smo što činimo da se osećate dobrodošli u jednom od najugodnijih gradova na svetu.

Stokholm taksi saveti

Osim licenciranih taksi kompanija, postoje brojne nezavisne firme, pa se novopridošlicama savetuje oprez.
Da biste uočili licenciranog vozača, potražite žutu i belu nalepnicu na zadnjem bočnom staklu, označenu cenom u švedskim krunama (SEK).
Ako želite da rezervišete taksi telefonom, ali nemate telefonsku uslugu, uvek možete zamoliti bilo koju hotelsku recepciju da vam je nazove.

Taksi prilagođeni za invalidska kolica u Stokholmu

Stokholm je izvršio opsežne radove na poboljšanju pristupačnosti u svojoj transportnoj mreži za osobe sa invaliditetom. Međutim, redovna taksi vozila nisu opremljeni i prilagođena osobama u invalidskim kolicima. Ako želite da rezervišete prilagođeno vozilo za udobno istraživanje grada, kontaktirajte Sverige taxi (tel: +46 020 35 00 00).

Sigurnost i reklamacije za Stokholm taxi

Švedska je veoma bezbedno mesto za putovanje, ali taksi industrija u Stokholmu nema najbolju reputaciju. Pošto vozači mogu da naplaćuju koliko žele, pojavili su se izveštaji o astronomskim tarifama. Iako su se stvari možda poboljšale, bilo bi pametno pitati vozača za približnu cenu pre ulaska u vozilo ili nazvati taksi kompaniju i zatražiti fiksnu cijenu. Ako i dalje smatrate da ste naplaćeni previsoko, obratite se lokalnoj policiji što je prije moguće.

Često postavljena pitanja

Da li da dam bakšiš taxi vozaču u Stokholmu?

Taksisti u Švedskoj obično ne očekuju bakšiš, ali ako su vam pomogli oko prtljaga ili samo želite da napravite lep gest, napojnica od oko 10% bi trebala biti u redu.

Da li Stokholm ima dobar javni transportni sistem?

Mreža gradskog javnog prevoza je brza i moderna, ali skupa. Iako je metro svakako zgodan, ništa nije bolje od udobnosti lepog toplog taksija.

Da li taksisti u Stokholmu govore engleski?

Na sreću, engleski se u Stokholmu uči u državnim školama i većina vozača tečno govori engleski.

Veze: Welcome Pickups

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »