Sign In

Taxi u Budimpešti

Taxi u Budimpešti

Rezervišite svoje taxi vozilo.

Taxi u Budimpešti

Iako taksi prevoz u Budimpešti nije na najboljem glasu, može se reći da je vožnja taksijem najpogodniji način za kretanje gradom. Budimpeštanski taksiji su regulisani od 2013. godine i po zakonu moraju imati specifičan izgled i cene. Svi taksiji u gradu su žute boje, sa crnom kariranom oblogom i obično imaju uobičajeni znak „TAXI” na vrhu. Međutim, da biste zaustavili službeni budimpeštanski taksi a ne nelegalni, morate potražiti žutu registarsku tablicu i službeni logo kompanije na ulaznim vratima i na znaku na krovu. Neke renomirane taksi kompanije koje preporučujemo su City Taxi, Fo Taxi i Taxi 4. Uzimanje taksija u Budimpešti ne može biti lakše. Možete jednostavno zaustaviti jednog na ulici, prošetati do taksi stajališta u jednom od glavnih transportnih čvorišta ili turističke atrakcije, Možete nazovite i neku od brojnih firmi koje rade u gradu.

Osnovna cijena – 700 HUF (2,17 €)

Minimalna cijena /km – 300 HUF (0,93€)

Cene taksija u Budimpešti

Prosečna cena putovanja po gradu – 5€

Taksi vozila u Budimpešti imaju cene koje reguliše vlada na osnovu taksimetra. Ako koristite jedan od službenih gradskih taksija, ne postoji određena tarifa za putovanje unutar Budimpešte. Biće vam naplaćeno pomoću taksimetra a na osnovu udaljenosti. Cena taksija u Budimpešti je daleko ispod proseka za evropske gradove, a noćne vožnje ne poskupljuju, tako da je odlična opcija za istraživanje grada.

Bez obzira na dan u sedmici ili doba dana, cena taksija u Budimpešti ostaje ista. Osnovna cena karte je 700 HUF (2,17 €), cena na bazi udaljenosti je 300 HUF/km (0,93 €), a postoji i tarifa po vremenu od 75 HUF/minuti (0,23 €) ako zatražite od taksiste da vas čeka. Takođe nema dodatnih troškova za prtljag ili više putnika.

Ako odlučite uzeti taksi ‘limuzinu’ od konsijerža u vašem hotelu, platit ćete mnogo više od običnog taksija. Iako je izuzetno zgodno da vas taksi pokupi sa ulaznih vrata vašeg hotela, ovi usluga je skuplja. obično koriste utvrđenu tarifu zasnovanu na četiri zone grada.

Kako dobiti taksi u Budimpešti

Pronalaženje taksija u Budimpešti je izuzetno brzo i lako, kada naučite kako da prepoznate lažnjak od službenog gradskog taksija. Možete izabrati da pozovete taksi, prošetate do taksi stajališta ili pozovete jednu od brojnih kompanija koje posluju u gradu.

Ako odlučite da pozovete budimpeštanski taksi sa ulice, jednostavno podignite ruku i vozač će stati do vas ako je slobodan. Upamtite, obavezno potražite logotip kompanije na prednjim vratima, proverite ima li žute registarske tablice. Tako ćete biti sigurni da je to vozilo koje regulišu državni organi. Kada uđete u taksi, proverite je li taksimetar postavljen na osnovnu cijenu od 700 HUF (2,17 €), recite vozaču svoje odredište i možete krenuti.

Druga opcija je uzeti taksi sa službenog „taksi stajališta“ koje se može naći kod glavnih prometnih čvorišta, hotela i turističkih atrakcija. Neka od najboljih mesta za pronalaženje poredanih taksi vozila su kupalište Lukač, Budimpeštanski parlament, Trg heroja, železnička stanica i Budimski dvorac. Sve što treba da uradite je da odete do prvog taksija u redu i da im kažete gde treba da idete, na koju adresu u Budimpešte. Imajte na umu da može postojati jezička barijera jer svi taksisti u Budimpešti ne govore engleski. Dobra ideja je da zapišete svoje odredište na komad papira ili pokažete vozaču na Google mapama.

Konačno, možete pozvati taksi da dođe i dočeka vas na vašoj trenutnoj lokaciji. Postoji mnogo taksi kompanija u Budimpešti koje nude ovu uslugu i većina telefonskih operatera govori tečno engleski. Ako ste na udaljenoj lokaciji ili ne želite noću čekati taksi na ulici, ovo je odlična opcija.

Rezervišite svoj taksi prevoz u Budimpeštu unapred

Ako planirate duže putovanje, planirajte budžet s fiksnom tarifom ili jednostavno ne želite da uđete u nelegalni taksi, tada je rezervacija vašeg transfera taksijem u Budimpeštu odlična opcija. Za razliku od mnogih evropskih zemalja, rezervacija vašeg taksija unapred može vam uštedjeti mnogo novca jer su naknade uvijek određene. Gotovo svi telefonski operateri znaju engleski, a ako to nije slučaj, uvek će vas rado proslediti nekome tko zna. Dok ste na telefonu, oni će uzeti vaše ime, broj mobilnog telefona, lokaciju preuzimanja i odredište. Za to vrijeme možete od njih zatražiti naknadu po utvrđenoj cijeni i dogovoriti se o vremenu preuzimanja. Uvek se preporučuje da rezervišete taksi za Budimpeštu unapred u sledećim situacijama. Ako putujete u petak ili subotu uveče, ili tokom gradskih događaja i posebnih praznika. Ako tražite odlične cene i pouzdanu uslugu za vaš taksi transfer iz Budimpešte, uvijek možete koristiti usluge transfera s 5 zvjezdica Welcome Pickups.

Budimpešta taksi saveti

Sve mađarske novčanice mogu izgledati vrlo slično, pa pazite da vozaču ne predate pogrešan iznos. Ako plačate novčanicom sa većim iznosom, obavezno navedite koliki je to iznos kada ga predate vozaču kako bi vam on dao tačan iznos sitniša.
Taksiji u Budimpešti nemaju autosedište za decu, ali možete ih doneti i pričvrstiti bez dodatnih troškova.
Uobičajeno je da vozaču date napojnicu od 10% na ukupan račun ako vam je vožnja bila ugodna.
Ne govore svi vozači engleski, pa je preporuka da zapišete svoje odredište ili ga pokažete vozaču u Google mape.
Obavezno vozaču kažite okrug gde se nalazi vaše odredište jer se mnogi nazivi ulica ponavljaju u različitim okruzima.
Većina budimpeštanskih taksija prihvata plaćanje u evrima, ali imajte na umu da će vam dati užasan kurs.
Mnogo taksija u Budimpešti prihvata plaćanje kreditnim karticama, ali ne svi. Možete pitati svog vozača pre ulaska u taksi da li možete platiti karticom.
Standardni taksi u Budimpešti može primiti do 4 putnika.
Nema dodatne naknade za noćne sate, prtljag ili dodatne putnike.
Pobrinite se da uvijek tražite račun pre nego što napustite taksi, tako da ako nešto ostavite iza sebe, možete to lakše locirati.

Budimpešta taxi sigurnost i reklamacije

Ako je vaš taksista bio nepristojan, naplatio vam je više ili smatrate da vas je nelegalnii taksi prevario, tada ćete morati kontaktirati turističku policiju Budimpešte. Obavezno uzmite račun za taksi jer on sadrži ime vozača, broj dozvole, broj taksija, vrijeme vašeg putovanja i cenu i sve druge korisne informacije kao što je vaš pravac putovanja.

Turistička policija Budimpešte
Tel: +36 1 438 8080

Veze: Welcome Pickups

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »