Sign In

Taxi na Kritu

Taxi na Kritu

Taxi na Kritu

Krit je pun istorije, kulture i zadivljujućih pejzaža, pa nije ni čudo što jedva čekate da počnete da istražujete sve što ostrvo može da ponudi. Ako planirate da posetite Haniju ili Heraklion tokom svog boravka, korišćenje taksija na Kritu je brz, opušten i pristupačan način da istražite ostrvo.

Možete lako pronaći taksi u bilo kojem gradu tako što ćete ga zaustaviti na ulici, odšetati do taksi stajališta, koristeći aplikaciju FreeNov taxi ili jednostavno nazovite neku od radio kompanija. Za personalizovaniju uslugu, možete rezervisati svoje privatne transfere sa Welcome in Hania i Heraklion.

KOLIKO KOŠTA TAKSI?

CENE TAKSIJADNEVNO VREME
(05:00 – 24:00)
NOĆNO VREME
(00:00 – 05:00)
TRAJANJE
AERODROM HANIJA DO RETIMNA95 €100 €75 min
AERODROM HERAKLION DO CENTRA GRADA 19 €24 €10 min
AERODROM HERAKLION ZA MALIJU40 €44 €30 min
HANIJA DO SAMARIJSKE KLISURE110 €120 €120 min

Cene taksija na Kritu

Cene taksija na Kritu reguliše vlada, a taksi vozila u Haniji i Heraklionu moraju koristiti taksimetar za izračunavanje cene. Postoje dve različite tarife koje koriste taksiji na Kritu, tarifa 1 se koristi tokom dana (05:00 do 00:00), a tarifa 2 se koristi noću (00:00 do 05:00), ili kada se putuje izvan glavnog gradskog područja. Cene se obračunavaju na sljedeći način:

Minimalna cena karte – 4 €

Osnovna cena – 1,80 €

Cena km (Tarifa 1) – 0,90 €

Cena km (Tarifa 2) – 1,25 €

*Dodatne naknade za stvari kao što su višak prtljaga, putovanja tokom velikih praznika, aerodromske i lučke doplate i sat vremena čekanja (45 €).

Da bismo vam dali predstavu koliko će koštati vožnja taksijem, taksi od aerodroma Hanija do grada Hanije košta oko 25 evra, a od aerodroma Heraklion do centra grada Herakliona platićete oko 20 evra.

taxi-na-kritu.jpeg-375-kb-2000-x-2000-piksela-karta-grčke-sa-realističnom-fotografijom-zastave-zemlje-koja-se-vijori

Kako doći od aerodroma Hanija do Retimna

Međunarodni aerodrom Hanija (CHK) nalazi se otprilike 77 km od grada Retimna, oko 1 sat i 10 minuta vožnje automobilom. Kada putujete od aerodroma Chania do Rethymnona, možete birati između 3 opcije transfera; taksi, privatni transfer ili autobus.

Taksi u Haniji ili privatni transfer je daleko najpovoljniji izbor koji štedi vrijeme, jer je to usluga od vrata do vrata. Vožnja do Retimna traje oko 70 minuta, a platit ćete oko 95 €. Inače, uvijek možete koristiti javni prijevoz. KTEL pruža direktnu autobusku liniju između aerodroma i grada koja košta 7,30 € po osobi i traje 1 sat i 30 minuta do stanice KTEL u Retimnu.

Poređenje opcija

Cena za 2 putnika

OpcijaCenaTrajanje Dostupnost 
Welcome Pickups  €92  70 min  24/7 
Taxi  €95  70 min  24/7 
Autobus €14,60   90 min  06:15  –   00:00

Kako doći od aerodroma Krit Heraklion do Elounde

Aerodrom Heraklion je najveći aerodrom na Kritu i drugi najveći aerodrom u Grčkoj. Aerodrom Krit Heraklion povezuje se sa gradovima širom Krita i poželjan je aerodrom kada putujete u Eloundu.

Za putovanje od aerodroma Krit Heraklion do Elounde, imate 3 opcije transfera; taksi, privatni transfer ili autobus . Uzimanje Heralion taksija ili privatnog transfera je najlakša i jedina direktna opcija. Putovanje će trajati 1 sat i obično možete pregovarati o fiksnoj cijeni od oko 90 €.

Putovanje javnim autobusom je jeftinija opcija, košta oko 11 € za celo putovanje. Međutim, ne postoji direktna autobuska linija, pa ćete morati koristiti kombinaciju autobusa, tako da je vreme putovanja oko dva i po sata. Imajte na umu da vreme čekanja između autobusa može značajno produžiti vaše putovanje.

Poređenje opcija

Cena za 2 putnika

OpcijaCena  Trajanje  Dostupnost 
Welcome Pickups  €93  60 min  24/7 
Taxi  €90  60 min  24/7 
Autobus  €22  150 min  06:00 –  00:00

Kako dobiti taksi na Kritu

Taksi na Kritu su brojni i imaju različite boje u zavisnosti od toga odakle su. Taksiji u Haniji su tamnoplavi na dnu i bijeli na vrhu, dok su taksiji u Heraklionu obično sivi. Možete izabrati da uzmete taksi sa taksi stajališta, da pozovete jedan sa ulice ili da pozovete jednu od lokalnih radio taksi kompanija.

Ako odlučite da pozovete taksi sa ulice, sve što treba da uradite je da ispružite ruku i mahnete. Vrijedi napomenuti da i u Haniji i u Heraklionu taksiji koji već prevoze putnike mogu još uvijek stati da vide da li putujete u istom smjeru. Ako delite taksi sa strancem, to neće uticati na cenu i svejedno će vam se naplatiti puna cena ​​od mesta preuzimanja.

Možda ćete radije otići do taksi stajališta i čekati u redu. Ako je tako, možete ih pronaći razbacane po gradovima u blizini turističkih mjesta, kao što su luka i aerodrom:

Taksi stajališta u Heraklionu: venecijanska luka, u istorijskom centru grada, ispred katedralne crkve Svetog Minasa i Kazantzakisovog groba.

Taksi stajališta u Haniji: autobuska stanica u Haniji, stara venecijanska luka, pored plaže Nea Chora i na glavnom trgu.

Alternativno, ako želite da sačekate unutra daleko od letnog sunca, možete pozvati radio kompaniju. Ako ste u Haniji, možete nazvati +30 282 109 8700, a iz Herakliona možete nazvati +30 281 082 4834. Imajte na umu da će se korištenje ove usluge dodatno naplaćivati.

Zašto rezervisati taksi na Kritu unapred?

I Heraklion i Hanija su zadivljujući gradovi na ostrvu Krit i najbolji način da ih istražite je taksijem. Međutim, nema ničeg goreg od gubitka dana čekajući da stigne taksi ili da morate stajati napolju na vrelom suncu čekajući da dođe, posebno u sezoni.

Umesto toga, rezervišite svoj taksi na Kritu unapred kako biste mogli provesti više vremena uživajući u odmoru. Za lokalne vozače koji govore engleski, fiksne cijene i korisničku podršku 24/7, predlažemo da rezervišete taksi u Haniji ili Heraklionu uz Welcome Pickups.

Taksi saveti na Kritu

Mnoga mesta na Kritu zvuče slično, pa svakako zapišite svoje odredište ako niste sigurni.
Provjerite jeste li ušli u licencirani taksi tako što ćete pronaći sive u Heraklionu ili tamnoplave i bele taksije u Haniji.
Pre nego što krenete na putovanje, proverite je li vaš taksista na Kritu resetirao taksimetar na osnovnu cijenu od 1,80 eura.
Većina taksista ne nosi sitniš za 20 € ili više, pa se pobrinite da imate sitniš sa sobom.
Ako mislite da vaš vozač vozi dužu rutu do vašeg odredišta, proverite svoju lokaciju na Google mapama i obavestite svog vozača.
Kada idete na dugo putovanje, pitajte svog vozača za približnu cenu karte kako ne biste imali neugodna iznenađenja.

Taksiji za invalidska kolica na Kritu

Nažalost, standardni taksiji na Kritu ne omogućavaju pristup invalidskim kolicima. Međutim, postoje kompanije koje su specijalizovane za ovu uslugu.

Ako vam je potreban taksi u Heraklionu, možete rezervisati taksi za osobe sa invaliditetom u Heraklionu pozivom na +30 6946 12 3324. Njihova vozila imaju elektro-hidraulične rampe i prostor za dvoje invalidskih kolica i pet putnika. S druge strane, ako boravite u Haniji, možete kontaktirati Ermes Taki Services (+30 28210 98700) da rezervišete svoj taksi u potpunosti dostupan za invalidska kolica u Haniji.

Često postavljena pitanja

Kako doći do taksija na Kritu?

Taksiji na Kritu su brojni i imaju različite boje u zavisnosti od toga odakle su. Možete lako pronaći taksi u Haniji ili Heraklionu tako što ćete ih zaustaviti na ulici, odšetati do taksi stajališta ili jednostavno nazvati neku od radio kompanija. Privatni transferi su također dostupni iz Herakliona i Hanije, što vam omogućava da preskočite stres čekanja lokalnog taksija ili korištenja javnog prijevoza.

Koliko košta taksi na Kritu?

Taksi na Kritu koriste taksimetar zasnovan na udaljenosti za izračunavanje cene vašeg putovanja. Ove cene striktno reguliše grčka vlada. Taksi usluge na Kritu naplaćuju osnovnu cenu od 1,80 €, 0,90 € po kilometru tokom dana (05:00 do 00:00) i 1,25 € noću (00:00 do 05:00). Naknade se mogu primeniti za faktore kao što su višak prtljaga, putovanja tokom velikih praznika i transferi do aerodroma i luke. Za zagarantovanu fiksnu cijenu bez dodatnih troškova, možete unapred rezervisati privatni transfer s Welcome Pickups.

Koji je najbolji način za kretanje po Kritu?

Krit je veliko ostrvo sa mnogo toga za videti. Dakle, bilo da boravite u Haniji ili Heraklionu, korištenje taksija na Kritu za istraživanje je najpovoljnija opcija. U poređenju sa mnogim drugim grčkim gradovima, taksiji na Kritu su takođe veoma pristupačni.

Veze: Welcome Pickups

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »