Sign In

Taxi u Berlinu

Taxi u Berlinu

Rezerviši svoje taxi vozilo

Taxi u Berlinu

U Berlinu postoji preko 7.500 taksija koje vodi nešto više od 3.000 pojedinačnih taksi kompanija, što je više od bilo kojeg drugog grada u Nemačkoj. Iako ovo može zvučati malo komplikovano, zahvaljujući implementaciji regulisanih cena karata, ova žestoka konkurencija je zapravo učinila taksi karte u Berlinu prilično pristupačnim. Ako imate samo kratko vreme u ovom prekrasnom gradu, ili ako više volite da udobno stignete od tačke A do tačke B, berlinski taksi je odlična opcija. Vrlo lako možete doći do taksija na ulici, pozvati jednu od mnogih taksi kompanija ili jednostavno prošetati do taksi stajališta u jednom od glavnih transportnih čvorišta ili turističkih mjesta.

Berlinski taksiji koriste taksimetar na osnovu udaljenosti za izračunavanje vašeg putovanja, tako da što dalje putujete gradom, to će vaša vožnja biti skuplja. Međutim, ako planirate brzo, kratko putovanje manje od 2 km, možete krenuti Kurzstrecke. Svi taksiji nude ‘posebnu cijenu’ od 5 € ako putujete bilo gdje u krugu od 2 km od mjesta preuzimanja, što vam čini izuzetno lakim putovanje gradom čak i uz mali budžet. Tu su i dodatne naknade za pet ili više putnika (5 €), zadržavanje taksija na čekanju sat vremena (30 €), velike komade prtljaga (1 €) i bezgotovinsko plaćanje karticom (1,50 € ).

Kako dobiti taksi u Berlinu

Naći taksi u Berlinu ne može biti lakše. Bilo da želite da pozovete svoj transfer u Berlin, mahnete taksijem na ulici ili prošetate do najbližeg stajališta za taksi, uskoro ćete biti na putu do sledeće uzbudljive lokacije. Taksi stajališta možete lako uočiti uz dugu kolonu taksi vozila boje slonovače s klasičnim žutim znakom „TAXI“ na vrhu koji čeka da vas pokupi. Iako možete pronaći taksi stajališta širom grada u glavnim transportnim čvorištima, velikim hotelima i popularnim turističkim atrakcijama, neka od najčešćih su na željezničkoj stanici Berlin Hauptbahnhof, Friedrichstadt-Palast, Deutsches Theater, Reichstag i DDR muzeju.

Ako želite da zaustavite taxi na ulici, onda ni ne biste trebali dugo čekati. Hiljade taksija bruje oko Berlina, sve što treba da uradite je da potražite taksi sa upaljenim žutim svetlom na krovu, ispružite ruku i sačekate da vozač stane na ivicu puta da vas pusti unutra Ako želite da krenete na kratko putovanje Kurzstrecke, to možete učiniti samo tako što ćete mahnuti taksijem na ulici, a zatim obavijestiti vozača prije nego što podesi taksimetar.

Ako pada kiša i ne želite da čekate napolje na taksi, ili ako je kasno u noć i ne osjećate se sigurno hodajući ulicama, možete pozvati jednu od lokalnih taksi kompanija i oni će poslati taksi iz Berlina vama za manje od 10 minuta. Iako postoji mnogo različitih kompanija koje nude ovaj stil usluge preuzimanja, najpoznatija je na engleskom jeziku +49 30 20 20 21 22 0.

Rezervišite svoj Berlin taxi transfer unaprijed

Znajući da će vas vaš berlinski taksi čekati u određeno vrijeme, na određenoj lokaciji i po fiksnoj cijeni, skida vam veliku težinu s ramena. Ako više volite planiranje budžeta i planiranje vašeg putovanja unapred, tada možete rezervisati svoj transfer do Berlina u jednoj od mnogih kompanija koje unapred rezervišu taksi putem interneta. Imajte na umu da mnoge kompanije za prethodnu rezervaciju mogu imati visoke naknade, tako da kako biste izbjegli visoke cijene i skrivene troškove, rezervišite svoj transfer iz Berlina uz Welcome Pickups.

Saveti za vaš taksi u Berlinu

Uobičajeno je da svom taksisti u Berlinu date napojnicu oko 10% vaše ukupne naknade. Ako uzmete taksi Kurzstrecke Berlin, onda je dodavanje nekoliko centi također cenjeno, ali nije obavezno.
Gotovo svi taksiji u Berlinu prihvataju kartice, ali za bezgotovinsko plaćanje naplaćuju dodatnih 1,50 €.
Pobrinite se da vaš vozač resetuje svoj taksimetar na osnovnu cijenu od 3,90 € prije nego što krenete na putovanje.
Nakon prvih 7 km vaša cena po kilometru će pasti na 1,50 €.
Taksiji u Berlinu nemaju dostupna sedišta za bebe, ali nema dodatnih troškova da stavite svoje.
Obavezno zatražite račun nakon završetka putovanja u slučaju da nešto ostavite u taksiju.
Ne govore svi taksisti u Berlinu engleski, pa je dobra ideja da zapišete svoju adresu ili da je pripremite za prikaz na Google mapama.

Prilagođena taksi vozila za invalidska kolica

Iako gotovo svi taksiji u Berlinu imaju dovoljno prostora za odlaganje sklopivih invalidskih kolica, ne postoje berlinska taksi vozila koja su prilagođena za smeštaj električnih invalidskih kolica ili skutera. Međutim, ako želite rezervisati potpuno pristupačan taksi s prostranim sedištima, i pristupnim rampama, možete kontaktirati RollstuhlTaxi. S druge strane, skoro svi autobusi i metro stanice u Berlinu su pristupačni za invalidska kolica, tako da bi ovo mogla biti još jedna odlična opcija.

Berlin Taxi sigurnost i reklamacije

Iako to nije uobičajeno, ponekad vaš berlinski taksista može biti nepristojan, pokušati vam dodatno naplatiti ili vas odvesti dužom relacijom kako bi povećao cenu karte. Ako vam se to ipak dogodi, važno je da sačuvate račun, jer sadrži adresu taksi kompanije, broj koncesije, cenu karte, datum, pređenu udaljenost i potpis vozača. Zatim ćete morati nazvati taksi kompaniju za koju vaš vozač radi (ovo je obično prikazano na vašoj potvrdi ili na spoljnoj strani vrata taksija) i razgovarati s njihovim uredom za žalbe.

Često postavljena pitanja

Da li je taksi skup u Berlinu?

Taksi u Berlinu je zapravo pristupačniji nego u većini velikih gradova u Njemačkoj. Zahvaljujući oštroj konkurenciji preko 3.000 taksi kompanija, regulisane cene taksi prevoza ostaju prilično niske. Taksisti u Berlinu koriste taksimetar na osnovu udaljenosti da izračunaju cenu svoje usluge, sa osnovnom stopom od 3,90 € i tarifom/km od 2 € za prvih 7 km, i 1,50 € za svaki kilometar nakon toga. Ako se odlučite za berlinski taksi za kratko putovanje Kurzstrecke, koštat će vas 5 € da stignete do bilo koje destinacije u krugu od 2 km.

Kako pozvati taksi u Berlinu

Ako izbegavate šetati ulicama noću ili stajati na kiši čekajuči taksi, onda je odlična ideja da pozovete jednu od mnogih kompanija u Berlinu. Proverite jeste li spremni za polazak prije nego pozovete jer većina taksija stiže u roku od 5 minuta. Telefonski operater će vjerovatno pitati vaše ime, adresu za preuzimanje i odredište, a zatim će vam dati procenjeno vreme dolaska vašeg taksija i taksi broj. Iako u Berlinu postoji mnogo taksi kompanija, postoji samo jedna sa osobljem koje u potpunosti govori engleski +49 30 20 20 21 22 0.

Dajete li bakšiš taksistima u Berlinu?

Da, uobičajeno je da svom vozaču u Berlinu date napojnicu oko 10% vaše ukupne cene karte. Ako uzmete taksi Kurzstrecke od 5 €, niste dužni dati napojnicu, međutim, davanje 0,50 € dodatno će uvek biti cenjeno.

Veze: Welcome Pickups

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »