Sign In

Blog

Latest News
Taxi u Rimu

Taxi u Rimu

Rezervišite svoje taxi vozilo.

Taxi u Rimu

Iako može izgledati kao dobra ideja pobeći od vrućine, izbeći šetnju gradom u neudobnim cipelama ili pokušaj snalaženja javnim prijevozom, uzimanje taksija u Rimu nije tako lako kao što izgleda. Ne samo da su taksiji u Rimu skuplji od većine drugih evropskih gradova, već ih je i teže locirati. Ne očekujte da ćete moći jednostavno da pozovete rimski taksi sa ulice, moraćete da prošetate do najbližeg taksi stajališta ili da pozovete i rezervišete taksi u jednoj od brojnih kompanija. Većina transportnih čvorišta, kao što je rimska stanica Termini, turističke atrakcije i glavni trgovi imaju stajališta taksija u blizini. Takođe, uzmite samo službeni gradski taksi sa potpuno licenciranim vozačem tako što ćete potražiti beli automobil sa znakom ‘TAXI’ na vrhu, taksimetrom u vozilu i brojem dozvole urezanim na metalnoj pločici na leva suvozačeva vrata.

Cene taksija u Rimu

Prosečna cena putovanja po gradu – 8 €

Taksi u Rimu nema određenu tarifu za određene atrakcije ili zone, umjesto toga, oni koriste taksimetar na osnovu udaljenosti. Na većini službenih taksi stajališta možete pronaći trenutne cene karata na tabli odmah ispod narandžastog znaka “Taxi”.

U Rimu je uobičajeno da vaš hotelski servis organizuje taksi za vas, jer je zaustavljanje taksi vozila na ulici izuzetno teško i nije uobičajena praksa. Iako je ovo vrlo zgodno i štedi vrijeme, hotel će pozvati samo taksi kompanije s kojima su povezani i možda neće doći po najboljoj cijeni.

Od ponedjeljka do subote od 06:00 do 22:00 – Start cena je 3 €

Nedjelja i praznici – Start cena je 4,50 €

Noću od 22:00 do 06:00 – Start cena je 6,50 €

Cijene po km (Tarifa 1) – 1,10 €

Tu su i doplate za više od jednog komada prtljaga po putniku od 1,04 €, rezervacija preko telefona 3,50 € i čekanje za jedan sat od 27 €.

Kako dobiti taksi u Rimu

Za razliku od većine drugih gradova u Evropi, pozivanje taksija sa ulice nije uobičajena praksa u Rimu. Većina taksija na ulici je puna putnika ili su na putu da pokupe nekoga, međutim, ako vidite taksi s upaljenim narandžastim svetlom na vrhu, možda ćete imati sreće. Najsigurniji način ako želite uzeti taksi u Rimu je da prošetate do taksi stajališta ili nazovete jednu od taksi kompanija.

Postoji mnogo taksi stajališta smještenih po cijelom gradu, uglavnom u blizini turističkih atrakcija, u većim hotelima, pored glavnih trgova i izvan transportnih čvorišta. Ako odlučite da prošetate do stajališta za taksi da uzmete svoj transfer u Rimu, onda ćete ga najvjerovatnije pronaći na stanici Termini, Piazza della Repubblica, Piazza Venezia, Largo Argentina, Piazza delle Cinque Lune, Piazza Barberini i Via Boncompagni. Taksi stajalište obično možete uočiti po dugačkom redu bijelih rimskih taksija koji čekaju pored njega, ali tokom perioda gužve možete potražiti narandžasti putokaz ‘Taxi’. Imajte na umu da se sa stanice Termini u Rimu naplaćuje dodatna doplata od 2 € za korištenje automobila taksi ranga.

Ako želite da pozovete taksi, možete birati jednu od mnogih taksi kompanija dostupnih u Rimu ili možete zamoliti konsijerža hotela, bara ili restorana u kojem se nalazite da vas pozove. Samo imajte na umu da taksiji obično stignu u roku od 3 do 5 minuta od poziva, pa budite spremni da krenete kada pozovete. Postoji i doplata od 3,50 € za pozivanje taksija u Rimu.

Neki od najčešćih brojeva za pozivanje su:

Grad Rim – +39 060609

Radio-Taxi – +39 063570

Rezervišite svoj taksi prevoz u Rimu unapred

Ako želite da budete mirni znajući svoju cenu taksija unaprijed, ili ćete putovati za vjeme velikih praznika ili izuzetno kišnih dana, dobra je ideja unaprijed rezervisati taksi u Rimu. Mnogo je kompanija koje posluju u Rimu, ali ako tražite konkurentne cene i vrhunsku uslugu, preporučujemo Welcome Pickups. Nakon što unaprijed rezervišete svoj transfer iz Rima, možete se zavaliti i opustiti, znajući da nema skrivenih troškova, čekanja ili naknada za kasno u noć.

Saveti za taksi u Rimu

Uverite se da vaš taksimetar glasi “Tarifa 1” jer je to ispravna stopa/km za vožnje unutar centra Rima. “Tarifa 2” je mnogo skuplja i trebalo bi da se koristi samo kada se putuje rimskim autoputem ili Grande Raccordo Annulare.
Rimski gradski taksiji su po zakonu obavezni da nose POS mašinu tako da možete platiti karticom, međutim, mnogi obično nisu u funkciji, pa obavezno pitajte svog vozača pre nego što uđete u taksi.
American Express kartice nisu široko prihvaćene u taksijama u Rimu, tako da ćete možda morati nositi gotovinu ili drugu vrstu kreditne kartice.
Taksiji u Rimu ne nose sedišta za bebe kao standard, ali imaju dovoljno prostora da stavite svoje pre nego što krenete na put.
Vrlo je neuobičajeno dati napojnicu za taksi u Rimu. Međutim, ako je vaše putovanje bilo besprijekorno, možete zaokružiti svoju kartu na najbliži euro.
Putovanje od stanice Termini do centra grada nikada ne bi trebalo da košta više od 8 – 15 €, u zavisnosti od doba dana. Ako je vaša naknada mnogo veća od ove, sačuvajte račun i uložite reklamaciju.
Pobrinite se da sačuvate račun na kraju putovanja kako biste lako mogli kontaktirati svog vozača ako ostavite nešto u taksiju.

Taksi prilagođeni za invalidska kolica u Rimu

Iako gotovo svi taksiji u Rimu imaju mesta u prtljažniku za invalidska kolica na sklapanje, nijedan od njih nema pristup za električna invalidska kolica. Ako vam je potreban taksi dostupan za invalidska kolica u Rimu, moraćete da rezervišete unapred preko jedne od specijalizovanih kompanija, kao što su Welcome Pickups i Rome Transfers.s. 

Sigurnost i žalbe taksija u Rimu

Nije neuobičajeno da u gradu Rimu imate taksista koji će vas pokušati prevariti ili dodati skrivene troškove vašoj ceni. Jedna od najčešćih je dodavanje nedozvoljenih doplata ili promjena taksimetra na Tarifu 2 ili Tarifu 3. Ako smatrate da je vaš vozač na bilo koji način bio nepošten ili je bio nepristojan, možete podnijeti žalbu Komuni Roma popunjavanjem online obrazac za pritužbe i podnošenje na službenoj web stranici.

Ako ćete uložiti reklamaciju, moraćete da imate račun, broj vozačke dozvole, koji se nalazi na poleđini prednjeg sedišta i na levim suvozačevim vratima, naziv kompanije i broj taksija.

Često postavljena pitanja

Koliko košta taksi u Rimu?

Nažalost, taksi u Rimu je skuplji nego u većini drugih evropskih gradova. Naplaćuju se pomoću taksimetra na osnovu udaljenosti i imaju osnovnu cijenu od 3 € danju, 4,5 € nedjeljom i praznicima i 6,5 € noću. Sve dok putujete unutar centra Rima, koristit ćete Tarifu 1, koja se naplaćuje 1,1 €/km. Prosečno putovanje u Rimu neće biti više od 8 €, a putovanje od stanice Termini u Rimu do centra grada iznosit će između 8 – 15 €.

Kako da naručim taksi u Rimu?

Nije uobičajena praksa da se u Rimu zaustavi taksi na ulici, umjesto toga, trebali biste prošetati do taksi stajališta ili pozvati taksi. Ako ste u hotelu, baru ili restoranu, obično će vam rado pozvati taksi u Rimu i trebao bi stići za 3 do 5 minuta. Međutim, ako želite sami da pozovete taksi, možete koristiti jedan od ovih brojeva Rome City +39 060609 ili Radio-Taxi +39 063570. Imajte na umu da postoji doplata od 3,5 € za pozivanje taksija u Rimu.

Daje li se bakšiš za vožnju taksijem u Rimu?

Nije uobičajena praksa davati bakšiš taksistima u Rimu. Međutim, ako smatrate da je vaš vozač bio izuzetan ili da je vaše putovanje bilo izuzetno ugodno, možete svom vozaču dati mali bakšiš tako što ćete zaokružiti cijenu karte na najbliži euro.

Veze: Welcome Pickups

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *