Sign In

Blog

Latest News
Taxi u Madridu

Taxi u Madridu

Rezervišite svoje taxi vozilo unapred

 

 

 

Taxi u Madridu

U Madridu postoji preko 15.700 taksija, tako da je pronalaženje taksi vozila da biste stigli od tačke A do tačke B jedno od najlakših i najbržih prevoznih sredstava u gradu. Taksi je lako uočljivi beli automobili s crvenom dijagonalnom trakom i lako je dostupan. Može se reči da nisu tako jeftini i postoje mnoge skrivene doplate za stvari kao što su doba dana ili prevoz sa stanice. Madridski taksisti naplaćuju pomoću taksimetra na osnovu udaljenosti ili vremena, ovisno o vrsti vašeg putovanja. Tako da što dalje putujete gradom, vaše putovanje će koštati više. Taksi u Madridu možete lako pronaći na taksi stajalištima označenim plavim znakom sa velikim bijelim ‘T’ u sredini. Ili ih možete zaustaviti na ulici tako što ćete proveriti ima li uključeno zeleno svetlo na taksi tabli.

Osnovna cena – 2,50 €

Minimalna stopa /km – 1,10 €

Cene taksi prevoza u Madridu

Prosečna cena putovanja po gradu – 8 €

Svi taksiji u Madridu imaju standardiziranu stopu koju je postavila vlada, a koja se izračunava pomoću taksimetra. U gradu ne postoje određene tarife ili zone zasnovane na prevozu, tako da će naknada zavisiti od pređene udaljenosti ili vremena. Za razliku od mnogih drugih velikih evropskih gradova, taksiji u Madridu ne naplaćuju dodatno za prtljag, kućne ljubimce ili invalidska kolica.

Tarifa 1 – od ponedjeljka do petka 07:00 do 21:00 – Osnovna cena-start je 2,50 € cena je 1,10 €/km

Tarifa 2 – od ponedjeljka do petka od 21:00 do 07:00, subota i nedjelja – Osnovna cena-start je 3,10 € cena je 1,30 €/km

Tu su i doplate za ostavljanje taksija da čeka danju (22 €) i noću (25 €) u trajanju od sat vremena. Takođe i za uzimanje taksija tokom praznika kao što su Badnje veče ili doček Nove godine (6,70 €). Treba da imate na umu da ako putujete do ili sa autobuske stanice, železničke stanice ili IFEMA Trade Parka, biće naplaćena doplata od 3 € za koju se ne može pregovarati.

Kako dobiti taksi u Madridu

Uzimanje taksija u Madridu ne može biti lakše. Možete odabrati da prošetate do određenog taksi stajališta, da zaustavite jednog na ulici ili da pozovete radio taksi i da vas pokupe za nekoliko minuta. Daleko jedan od najpopularnijih načina da uzmete taksi u Madridu je šetnja do taksi stanice. Oni se lako mogu pronaći jer su označeni plavim uličnim znakom sa velikim bijelim slovom ‘T’ u sredini. Taksi stajališta su razbacana po celom gradu, ali se najčešće nalaze na turističkim atrakcijama, kraj glavnih transportnih čvorišta, kao što su željeznička stanica Atocha i željeznička stanica Chamartín, kao i ispred velikih hotela. Imajte na umu da ako uzmete taksi sa jednog od ovih naznačenih mesta, ekstra doplata za prevoz je 3 €.

Alternativno, možete vrlo lako mahnuti madridskim taksijem sa ulice. Sve što treba da uradite je da potražite standardni beli automobil sa crvenom dijagonalnom trakom i grbom grada na vratima. Prvo proverite da li ima zeleno svetlo koje pokazuje da je prazan, a zatim podignite ruku. Dok vaš vozač prilazi ivici puta, možete proveriti na zelenom znaku broj 1 ili 2, koji označava sistem tarifiranja koji je u funkciji.

Ako pada kiša ili je jednostavno previše vruće ili vlažno da biste stajali napolju i čekali taksi u Madridu, možete pozvati jedan od brojnih radio taksija koje vode različite kompanije širom grada. Ovi automobili će vas pokupiti u roku od nekoliko minuta nakon poziva. Vredi napomenuti da će svoj taksimetar pokrenuti od trenutka kada pozovete, tako da će stići s tarifom iznad osnovne cijene.

Evo nekih od najpouzdanijih radio taksi kompanija u Madridu:

Radio-Taxi Asociación Gremial: +34 91 447 3232

Radio-Taxi Independiente: +34 91 405 1213

Radio Teléfono Taxi / Euro Taxi: +34 91 547 8200

Teletaksi: +34 91 371 2131

Rezervacija svog Madrid taksi prevoza unapred

Sa svim različitim tarifama, doplatama i promenama cena u zavisnosti od doba dana, može biti pomalo frustrirajuće pokušavati planirati budžet za taksi prevoz u Madridu. Ako više volite da budete mirni, znajući da je vaš taksi rezervisan unapred uz fiksnu naknadu, tada možete rezervisati svoj privatni prevoz uz Welcome Pickups. Zaboravite na te skrivene naknade i probleme u komunikaciji sa vozačima koji ne govore engleski tako što ćete unapred rezervisati svoj transfer u Madridu.

Madrid taksi saveti

Iako postaje sve popularniji, nemaju svi taksiji u Madridu mogućnost da prihvate plaćanje karticama, pa budite spremni i sa sobom nosite dovoljno novčanica u gotovini.
Za taksi u Madridu nije obaveza nošenje dečjih sedišta, ali možete doneti i postaviti svoje bez dodatnih troškova.
Obavezno proverite na koju tarifu je vaš vozač podesio taksimetar jer svaki ima drugačiju tarifu.
Možete reći da je taksi slobodan kada se upali zeleno svjetlo na prozoru ili na krovu.
Kako svi taksisti u Madridu ne govore engleski, dobra je ideja da zapišete adresu odredišta i pokažete mu je.
Postoji doplata od 3 € za bilo koje putovanje do ili od autobuske i željezničke stanice u Madridu.
Nije uobičajeno davati bakšiš svom taksisti, međutim, ako vam je pomogao oko prtljaga ili je vaše putovanje bilo izvanredno, zaokruživanje na najbližih 0,50 € bit će cenjeno.

Taksi prilagođeni za invalidska kolica u Madridu

Standaridna taksi vozila u Madridu ne nude automobile pristupačne za invalidska kolica. Ako vam je potreban pristup rampi za električna invalidska kolica ili skuter, onda možete pozvati Eurotaxi 24 sata dnevno i oni će vam poslati taksi po meri.

Sigurnost i žalbe taksija u Madridu

Iako prevare s taksijem nisu uobičajene u Madridu, ponekad vozači mogu biti nepristojni, koristiti pogrešnu tarifu ili pokušati da vam naplate više korištenjem nepostojećih doplata. Ako se to ipak dogodi, možete podneti zvaničnu žalbu Odjelu za taksi gradskog vijeća Madrida. Možete preuzeti obrazac od Ureda za informacije o turizmu i predati ga Oficina Municipal del Taxi.

Odjel za taksi gradskog vijeća Madrida

Tel: +34 91 529 8210

Da biste ispunili obrazac ili uložili žalbu, morat ćete zatražiti potvrdu od svog vozača jer sadrži informacije o vašem putovanju. Takođe, pokušajte zabilježiti njegov matični broj, NIF i službeni taksi broj ispisan na komandnoj tabli.

Često postavljena pitanja

Daje li se bakšiš taksistima u Madridu?

Bakšiš u Madridu, nije uobičajen, a u taksijama još manje. Međutim, ako je vaše iskustvo bilo besprekorno, vaš vozač je bio izuzetno ljubazan ili se potrudio da vam pomogne oko prtljaga i da vam da savet o gradu, onda možete zaokružiti svoju kartu na najbliži euro.

Kako da dobijem taksi u Madridu?

Uzimanje taksija u Madridu ne može biti lakše, možete ga zaustaviti na ulici, pozvati radio taksi ili jednostavno prošetati do najbližeg stajališta za taksi. Ako odlučite da pozovete taksi na ulici, sve što trebate učiniti je potražiti taksi sa zelenim svetlom koje označava da je slobodan, a zatim mahnuti rukom. Alternativno, postoji mnogo taksi stajališta lociranih po celom gradu, kao i na glavnim transportnim čvorištima, označenih plavo-bijelim ‘T’ znakom. Imajte na umu da će se taksijem sa željezničke ili autobuske stanice naplatiti dopunskih 3 €.

Jesu li taksiji u Madridu sigurni?

Taksiji u Madridu su regulisani od strane vlade i svi imaju specifičan izgled, bijeli sa dijagonalnim akordom crvene trake i gradskim amblemom na ulaznim vratima. Svi ovi taksiji imaju standardizovanu tarifu zasnovanu na taksimetru i imaju potpuno regulisane naknade. Ako naiđete na bilo kakve probleme tokom putovanja, možete se žaliti Sektoru za taksi gradskog veća Madrida pozivom na +34 91 529 8210.

 

Veze: Welcome Pickups

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *