Sign In

Blog

Latest News
Taxi u Dubaiu

Taxi u Dubaiu

Taxi u Dubaiu

Jednom u Dubaiju, i biće vam jasno da shvatite da bi kretanje gradom bez korištenja taksija bilo izuzetno teško. Dubai je taksi orijentisan grad sa vrlo malo javnog prevoza i izuzetno visokim temperaturama za šetnju ulicama. Srećom, pronaći taksi u Dubaiju ne može biti lakše, a vožnja njime je izuzetno udobna. Možete pozvati taksi u Dubaiju sa ulice, pozvati radio taksi ili prošetati do jednog od 50 službenih taksi stajališta i uskočiti u taksi. Svim vozilima s državnom licencom upravlja Dubai Taxi Corporation i potpuno su klimatizovana, po razumnoj ceni i koriste regulisane taksimetre. Ako tražite jednostavan, opuštajući i siguran način da istražite grad, onda je vožnja taksijem u Dubaiju pravi način.

Osnovna cena – 2€

Minimalna cena/km – 0,45€

dubai-1.jpeg-286-kb-2000-x-1330-piksela

Cene taksija u Dubaiu

Prosečna cena putovanja po gradu je 6 €

Taksiji u Dubaiju nemaju utvrđene tarife za putovanja po gradu, već koriste taksi merač udaljenosti koji je regulisan od strane vlade. Osnovna cena vožnje taksijem u Dubaiju menja se ovisno o vašoj lokaciji i dobu dana, ali cena po kilometru je uvijek ista.

Cena kilometra je uvek 0,45 € (1,82 AED).

6:00 do 22:00 – Osnovna cena je 2 € (8 AED)

22:00 do 06:00 – osnovna cena je 2,20 € (9 AED)

Ako odlučite da vaš hotelski konsijerž pozove taksi umesto vas, osnovna cena će se povećati na 2,90 € (12 AED), ali za razliku od većine drugih većih gradova, cena po kilometru ostaje na 0,45 € (1,82 AED).

Ako taksi čekate jedan sat, bit će vam naplaćeno 6 € (25 AED)

Kako dobiti taksi u Dubaiu

Zbog velike potražnje, ima mnogo taksija koje voze po Dubaiu i samo čekaju da pokupe svoje sledeće korisnike, tako da ne biste trebali čekati predugo na vrućini prije nego što krenete. Taksiji u Dubaiu su jednoobrazni, sa kremastom karoserijom i logotipom Dubai Taxi Corporation na vratima. Međutim, različite kompanije imaju krovove različitih boja, uključujući jedan namenjen samo za žene koji se zove Ladies Taxi, koji ima svijetlo ružičasti krov. Kada pozivate Dubai taksi s ulice, obavezno proverite da li su službeni logo i znak ‘TAXI’ na krovu osvetljeni, što znači da je taksi slobodan.

Ako žurite

Ne želite da čekate na suncu da naiđe taksi, možete se uputiti do najbližeg taksi stajališta i uhvatiti prvi taksi u redu. Iako postoji preko 50 zvaničnih taksi stajališta širom grada Dubaia, glavna se mogu naći pored glavnih trgovačkih centara i transportnih čvorišta, kao što su Al Hamriyya Shopping Center, Dubai Grand Hotel, Uptown Center i Al Sabkha autobuska stanica.

Napomena

Vrijedi napomenuti da malo taksista u Dubaiju govori engleski i obično ne zna nazive ulica u gradu. Umesto toga, oni će pronaći vaše odredište na osnovu obližnjih znamenitosti, tako da biste mogli malo istražiti prije nego uskočite u taksi.

Rezervišite svoj taksi transfer u Dubaiu unapred

Kada je u pitanju rezervacija vašeg transfera iz Dubaia unapred, možete odabrati da koristite lokalni automobil Dubai Taxi Corporation ili rezervišite preko privatnog provajdera. Rezervacija kod lokalne taksi kompanije znači da ćete morati platiti doplatu od 2 € (AED 8) tokom dana i 2,90 € (AED 12) tokom vršnog vremena. Vaša će cena karte biti izračunata na osnovu udaljenosti po uobičajenoj stopi po kilometru.

Fiksna cena

Ako želite da imate transfer iz Dubaija po fiksnoj ceni i znate tačno koliko će to koštati, možete rezervisati putem privatne usluge transfera kao što je Welcome Pickups. Ne samo da ćete izbeći sve skrivene troškove, već svi njihovi vozači tečno govore engleski, tako da se ništa ne gubi u komunikaciji.

dubai-2.jpeg-325-kb-2000-x-1333-piksela

Dubai taksi saveti

  1. Nije obavezno dati napojnicu svom taksisti u Dubaiju, ali oni su uvijek cenjeni. Ako ste uživali u svom putovanju, dati dodatnih 5 ili 10 AED će biti odličan savjet.
  2. Obavezno ponesite male novčanice sa sobom jer taksisti obično ne nose mnogo sitniša.
    Glavne kreditne kartice su široko prihvaćene u taksijama u Dubaiju.
  3. Većina taksista u Dubaiju su iseljenici iz zemalja kao što je Južna Azija, tako da ne govore mnogo engleski niti dobro poznaju gradske puteve. Uobičajena je praksa da vaš vozač pronađe vaše odredište na osnovu najbližeg orijentira, pa svakako proverite ovo pre putovanja.
  4. Uverite se da vaš vozač koristi taksimetar po ispravnoj osnovnoj ceni pre nego što krenete na putovanje.
  5. Za žene je bezbedno da se voze taksijem u Dubaiju, ali sedite samo na zadnjem sedištu jer se sjedenje na prednjem sedištu lako može pogrešno shvatiti.
  6. Postoje samo ženske taksi kompanije sa samo ženskim vozačima, zovu se Ladies Taxis i imaju ružičaste krovove.
  7. Dubai taksiji ne nude sedišta  za bebe kao standard, pa svakako ponesite svoje.
dubai-3.jpeg-306-kb-2000-x-1305-piksela

Taksiji prilagođeni za invalidska kolica u Dubaiu

Dubai Taki Corporation pokrenula je inicijativu Al Khair Ride početkom 2019. godine, gdje osobe s invaliditetom mogu besplatno da se voze. Sva vozila u grupi Al Khair Ride su potpuno opremljena i dostupna za invalidska kolica zahvaljujući specijalizovanim rampama i liftovima. Kako bi se osigurala sigurnost svih putnika sa invaliditetom, svi vozači su takođe obučeni za pružanje pomoći osobama sa invaliditetom.

Ako želite rezervisati taksi Al Khair Ride, možete pozvati:

Telefon: 042080808

Bezbednost i reklamacije taksija u Dubajiu

Iako to nije uobičajeno, ponekad vaš taksista može pokušati da vam naplati pogrešnu cijenu, bude nepristojan ili izazove probleme tokom vašeg transfera u Dubaiju. Ako se to dogodi, možete podneti žalbu Upravi za puteve i transport (RTA) putem e-pošte ili telefona. Odgovor možete očekivati ​​putem e-pošte u roku od 3 dana, a rešenje putem telefona u roku od 7 dana.

RTA:
Email: ask@rta.ae
Telefon: 8009090

Pre podnošenja žalbe obavezno zapišite datum, doba dana, cenu i rutu vašeg putovanja te broj dozvole i ime vašeg vozača. Također biste trebali zatražiti od svog taksiste račun jer se većina ovih informacija tamo može pronaći.

Veze: Welcome Pickups

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *